ONZE EXPERTISE
Wat is bemiddeling?
Of het nu gaat om zakelijke geschillen, familierechtelijke kwesties of burenruzies, we worden allemaal geconfronteerd met uitdagingen die vragen om een doeltreffende oplossing. In dit artikel ontdek je wat bemiddeling precies inhoudt, waarom het vaak een verstandige keuze is, en hoe het verschilt van de traditionele rechtszaken.
Iedereen kan zich bemiddelaar noemen, maar om een erkend bemiddelaar te worden dien je een specifieke opleiding te volgen en erkend te worden door de Federale bemiddelingscommissie. Om erkend bemiddelaar te blijven ben je verplicht om jaarlijks meerdere opleidingen te volgen.
Bemiddeling, hoe werkt het?
Bemiddeling is een proces waarbij een neutrale derde partij, de bemiddelaar, betrokken partijen begeleidt om samen tot een akkoord te komen dat hun geschil geheel of gedeeltelijk oplost. In tegenstelling tot een traditionele rechtszaak, waarbij een rechter de beslissing neemt, behouden de betrokkenen bij bemiddeling de controle.
Dit biedt de ruimte om niet alleen juridische aspecten te behandelen, maar ook rekening te houden met emoties en effectieve communicatie. Hierdoor kan er naar een oplossing gezocht worden die voor iedereen aanvaardbaar is.
De belangrijke rol van een erkend bemiddelaar
Een bemiddelaar is de spil van het bemiddelingsproces. Deze neutrale derde partij faciliteert de communicatie tussen de betrokken partijen en leidt hen naar een oplossing. De bemiddelaar heeft een aantal cruciale functies:
- Onpartijdigheid: De bemiddelaar is volledig onpartijdig en onafhankelijk. Wat wil zeggen dat deze persoon geen belang heeft bij een specifieke uitkomst. Zijn of haar rol is ervoor te zorgen dat het proces eerlijk verloopt.
- Begeleiding: De bemiddelaar begeleidt de gesprekken tussen de betrokkenen en zorgt ervoor dat ze op een constructieve manier met elkaar omgaan.
- Oplossingsgericht: In plaats van een oordeel te vellen, helpt de bemiddelaar de partijen om samen oplossingen te vinden die voor iedereen aanvaardbaar zijn.
- Vrijwilligheid: Bemiddeling is altijd vrijwillig, wat betekent dat alle betrokkenen ermee moeten instemmen om deel te nemen en ook dat elke betrokken partij op elk moment kan beslissen de bemiddeling stop te zetten.
- Vertrouwelijkheid: Alles wat tijdens bemiddeling wordt besproken, blijft strikt vertrouwelijk en kan niet tegen jou worden gebruikt in een gerechtelijke procedure tenzij hier een akkoord over is.
De voordelen van bemiddeling
Wil je weten hoe bemiddeling je kan helpen om sneller, voordeliger en met behoud van relaties conflicten op te lossen?
Ontdek in ons artikel ‘De voordelen van bemiddeling‘ waarom bemiddeling vaak een goede keuze is. Leer meer over de besparingen in tijd en kosten, behoud van vertrouwelijkheid, en de maatwerkoplossingen die bemiddeling te bieden heeft.
Belangrijke disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld ter algemene informatie en mag niet worden beschouwd als juridisch advies. Aves Legal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen of schade die voortvloeien uit het gebruik van de informatie in dit artikel. Voor juridisch advies op maat raden wij jou aan om altijd contact op te nemen met ons.
Meer weten over bemiddeling?
Rina Henderix, ervaren advocaat en erkend bemiddelaar bij Aves Legal, staat klaar om je te begeleiden in bemiddelingskwesties. Met haar ervaring heeft Rina de expertise om jou te ondersteunen.
Wil je meer weten over bemiddeling en hoe Rina jou kan begeleiden? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. We staan klaar om je bij te staan in het vinden van effectieve oplossingen voor jouw situatie.