ONZE EXPERTISE
Het verschil tussen vluchtmisdrijf en niet ter plaatse blijven
Vluchtmisdrijf, dat is ernstig! Na een verkeersongeval blijf je natuurlijk ter plaatse om de juiste stappen te ondernemen. Maar wist je dat het verschil tussen vluchtmisdrijf en niet ter plaatse blijven soms subtieler is dan je denkt? Zelfs als je niet verantwoordelijk bent voor het ongeval, zelfs als de andere partij volledig in fout is, kan je je onbedoeld schuldig maken aan vluchtmisdrijf.
Wanneer pleeg je vluchtmisdrijf?
Stel je voor, je raakt per ongeluk een geparkeerde auto, een slagboom, of een paaltje, en besluit weg te rijden zonder verdere actie te ondernemen. Zelfs als je uitstapt om de schade te bekijken of als er niemand anders in de buurt is om een aanrijdingsformulier mee in te vullen, kan dit worden beschouwd als vluchtmisdrijf. Het is van cruciaal belang om in dit soort situaties altijd ter plaatse te blijven, de situatie te onderzoeken, en indien nodig de juiste autoriteiten te verwittigen om aan je wettelijke verplichtingen te voldoen.
Vluchtmisdrijf betekent dat je de plaats van een verkeersongeval verlaten hebt met de opzettelijke intentie om je te onttrekken aan de vaststellingen. Dit betekent dat je bewust weggaat om te vermijden dat de autoriteiten de omstandigheden van het ongeval kunnen onderzoeken, zoals bijvoorbeeld de positie van de voertuigen en andere relevante feiten.
Het is belangrijk op te merken dat zelfs als je niet verantwoordelijk bent voor het ongeval, je toch vluchtmisdrijf kan plegen als je de intentie hebt om de vaststellingen te ontlopen. De gevolgen van vluchtmisdrijf kunnen zwaar zijn, waaronder strafrechtelijke vervolging, hoge boetes en het verlies van je rijbewijs.
Het verschil tussen vluchtmisdrijf en het niet ter plaatse blijven
Binnen de context van verkeersovertredingen en ongevallen is het belangrijk om een helder onderscheid te maken tussen twee juridische begrippen: vluchtmisdrijf en het strafbare feit van ‘niet ter plaatse blijven’.
De Wegcode, zoals beschreven in de artikelen 52.2 en 52.3, legt vast dat iedere betrokkene bij een verkeersongeval ter plaatse moet blijven om gezamenlijk de noodzakelijke vaststellingen te doen. In geval van een ongeval met lichamelijk letsel is het zelfs verplicht om ervoor te zorgen dat de bevoegde personen de juiste vaststellingen kunnen doen.
Soms komt het voor dat je na een verkeersongeval niet op de plek van het incident blijft, maar mogelijk doe je dit niet met de intentie om de politie te ontlopen of om belangrijke vaststellingen te vermijden. Misschien heeft het slachtoffer je verteld niet ernstig gekwetst te zijn of zelf in fout te zijn en ben je daarna naar huis gegaan. In deze gevallen spreken we niet van vluchtmisdrijf, maar van ’niet ter plaatse blijven’.
Verschil in strafmaat
Het opmerkelijke is dat ‘niet ter plaatse blijven’ in juridische context meestal veel minder zwaar wordt bestraft dan vluchtmisdrijf. Bij ‘niet ter plaatse blijven’ kan je immers geen rijverbod krijgen en wordt meestal enkel een bescheiden geldboete opgelegd terwijl vluchtmisdrijf veelal bestraft wordt met een zwaar rijverbod en een hoge geldboete.
De strafrechter zal in de praktijk onderzoeken of er sprake is van vluchtmisdrijf of dat je niet ter plaatse bent gebleven.
Dit laatste valt in de categorie van overtredingen van de eerste graad, wat betekent dat er geen rijverbod wordt opgelegd. De strafwet voorziet doorgaans alleen een geldboete, variërend van 80,00 euro tot 2.000,00 euro. In contrast, bij vluchtmisdrijf riskeer je wel een rijverbod en kan de geldboete oplopen van 1.600,00 EUR tot 40.000,00 EUR.
Juridische bijstand bij verkeerszaken
Aves Legal beschikt over uitgebreide juridische expertise om je te ondersteunen in verkeersgerelateerde zaken. Of je nu het slachtoffer bent of beschuldigd wordt van een misdrijf, ons team van ervaren advocaten staat voor je klaar om deskundig advies te bieden.
Bovendien kunnen wij jouw belangen behartigen en je verdedigen in de rechtbank indien nodig. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande knop voor professionele juridische bijstand.
Belangrijke disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld ter algemene informatie en mag niet worden beschouwd als juridisch advies. Aves Legal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen of schade die voortvloeien uit het gebruik van de informatie in dit artikel. Voor juridisch advies op maat raden wij jou aan om altijd contact op te nemen met ons.
De waarheid achter onrechtmatig verkregen bewijs in strafzaken
Leena Giudice – advocaat team Strafrecht, deelde graag haar expertise rond het Antigoon-arrest. Wil je meer weten over strafrechtelijke procedures en de bescherming van je rechten? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek met onze ervaren strafpleiters.